Japanse duizendknoop verwijderen uit uw tuin?

1 novimber 2019

Wizige op 26-11-2019, 11:10:30

Japanse duizendknoop verwijderen uit uw tuin?

Doe hem in de grijze container!

De tijd om uw tuin winterklaar te maken komt eraan. In veel tuinen staat de Japanse duizendknoop. Wellicht ook in die van u. Bent u van plan om deze plant te snoeien? Doe het groenafval van deze plant niet in de groene container maar in de grijze container.
Kleine stukjes van de plant kunnen via verwerkte compost weer uitgroeien tot nieuwe planten. En dat willen we graag voorkomen.

De Japanse duizendknoop is namelijk een invasieve exoot. Dat wil zeggen dat hij van nature niet in Nederland voorkomt. Het probleem met de Japanse duizendknoop is dat hij inheemse planten verdringt en onder de grond veel schade aanricht. De wortels zijn zo sterk dat ze door asfalt, riolering, stenen en zelfs door fundering heen kunnen breken. Nog beter is dus om deze plant uit uw tuin te verwijderen. Dat is echter niet eenvoudig. De plant is lastig uit te putten. Maar het kan wel.

De beste, maar ook meest intensieve manier is uitgraven. De wortels kunnen erg diep zitten en elk stukje wortel kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Het is dus belangrijk dat er geen wortelresten in de grond achterblijven. Houd de grond daarom goed in de gaten. Er kunnen opnieuw jonge planten boven komen. Voor meer informatie over bestrijdingsmethoden kunt u altijd internet raadplegen. De gemeente heeft met Omrin afgestemd dat deze plant in de grijze container mag. Alleen deze plant!

Gemeente Leeuwarden