Landschapsbiografie Leeuwarden

23 july 2023

Landschapsbiografie Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden kent een bijzonder landschap. Het is het resultaat van eeuwenlange vorming. Onder andere door de ijstijd, erosie, vervening en door toedoen van de bewoners van het gebied. Wethouder Evert Stellingwerf lanceerde 26 mei de landschapsbiografie van gemeente Leeuwarden.

In de digitale landschapsbiografie wordt iedereen meegenomen op een ontdekkingsreis door tijd en landschap van de gemeente Leeuwarden. De biografie, vol verhalen en afbeeldingen helpt iedereen die professioneel of uit interesse betrokken is bij het landschap. Van natuurliefhebbers, inwoners, boeren, natuurbeheerders en ontwerpers tot beleidsmakers.

Verleden en heden
‘Het oude landschap van gemeente Leeuwarden laat zich lezen als een geschiedenisboek. Prachtig: de hand van onze voorouders zien we overal terug, aldus wethouder Evert Stellingwerf. ‘Deze landschapsbiografie kunnen we goed gebruiken bij het opstellen van allerlei soorten plannen. Zoals  gebiedsplannen, herinrichtingsplannen, recreatie-routes en dorpsvisies’.

Landschapsbiografie bekijken
De biografie is te bekijken via de website van Gemeente Leeuwarden www.leeuwarden.nl/landschapsbiografie

Fotowedstrijd
De gemeente hoopt dat de biografie ook dient als inspiratiebron voor inwoners om zelf hun omgeving te verkennen, om waar te nemen wat er aan sporen uit het verleden zichtbaar is.  Misschien krijg je inspiratie en wil je dit vastleggen en delen. Daarom lanceert de gemeente een fotowedstijd. Inwoners van gemeente Leeuwarden kunnen tot 1 september een foto uploaden op de fotowedstrijdpagina van de landschapsbiografie. De winnaar mag 24 vrienden en familieleden meenemen op de excursieboot ‘De Blaustirns’ waarmee je op zonne-energie door de Friese natuur vaart. Daarnaast zullen de mooiste foto’s op groot formaat te bewonderen zijn in het Historisch Centrum Leeuwarden.

SOCIAL MEDIA
Vandaag is de landschapsbiografie gelanceerd! Een unieke online biografie waarin je urenlang kunt grasduinen door de ontstaansgeschiedenis van Gemeente Leeuwarden. Hoe ons landschap zich door de eeuwen heen gevormd en ontwikkeld heeft is namelijk een uniek verhaal. En dat we daar nog steeds zoveel van kunnen zien is bijzonder. Van natuurliefhebbers, inwoners, boeren, natuurbeheerders en ontwerpers tot beleidsmakers. De biografie helpt iedereen die professioneel of uit interesse betrokken is bij het landschap. De biografie is te bekijken via www.leeuwarden.nl/landschapsbiografie
OF
Vorige week is de landschapsbiografie gelanceerd. Ben jij daardoor al geïnspireerd om zelf je omgeving te verkennen, om te kijken wat er nog aan sporen uit het verleden zichtbaar is? Maak hier dan een mooie foto van en plaats die voor 1 september 2023 op leeuwarden.nl/landschapsbiografie. Misschien win jij wel de prijs en mag je met 24 vrienden op de excursieboot ‘De Blaustirns’ door de Friese natuur varen.  
www.leeuwarden.nl/landschapsbiografie