D’UM

Woninginbraak

25 oktober 2015

Wizige op 28-11-2019, 12:02:08

Woninginbraak

De laatste jaren is er een stijging van de woninginbraken in de gemeente Littenseradiel. In 2012 waren er 14 - in 2013, 15 - en in 2014, 18 woninginbraken. De meeste inbraken vinden in de periode oktober tot april plaats in de zogenaamde donkere dagen periode. Veelal gaat het dan om avondinbraken. De politie, ook in Littenseradiel, zet in die periode meer mensen in en doet o.a. samen met de gemeente preventie-acties.

Hoe voorkomt u een inbraak in uw woning?
Een woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Het idee dat iemand zonder toestemming door uw huis heeft gelopen, met zijn vingers aan uw spullen heeft gezeten en de boel vervuild of vernield heeft, is voor veel mensen heel moeilijk te verdragen. Daarbij komt de ergernis door schade, aangifte doen, regelen via verzekering, ontdekken dat spullen met emotionele waarde niet meer terugkomen, schade laten herstellen, etc.
Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet gemakkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn om uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Inbrekersmethoden
De methoden die inbrekers hanteren om binnen te komen verschillen nogal. Het varieert van het ingooien van een raam met een steen tot het opentrappen van de voordeur (vooral bij flatwoningen), gaatjes boren, cilinderslot afbreken, insluipen, met een koevoet of schroevendraaier een deur of raam forceren, ‘flipperen’ (met een stuk plastic de dagschoot wegduwen) of ‘hengelen’ (de deur openen door te hengelen met een kleerhanger o.i.d. via de brievenbus).

Is er toch bij u ingebroken? Doe altijd aangifte!
Doe altijd aangifte als er bij u is ingebroken! De politie kan de daders en uw gestolen spullen alleen opsporen als u aangifte doet. Maak een afspraak via telefoonnummer 0900 – 8844 voor het doen van aangifte. De politie komt dan ter plaatse, bekijkt de situatie en neemt de aangifte op.

Wat doet de politie?
De politie neemt de aangifte van de woninginbraak op. U als aangever krijgt een afschrift van de aangifte. Dat kunt u voor uw verzekering gebruiken. Een technisch rechercheur doet een sporenonderzoek. Daarom is het belangrijk dat u alles zo laat liggen als hoe u het aantrof bij het ontdekken van de inbraak en nergens uw vingerafdruk op achterlaat. De politie zal in veel gevallen ook een buurtonderzoek houden, want misschien hebben buurtbewoners iets gezien of gehoord.
De politie zal haar best doen de inbraak op te lossen, maar lang niet altijd leidt een politieonderzoek tot een positief resultaat. Bij onvoldoende aanknopingspunten of daderindicatie zal uw aangifte zogenaamd ‘op de plank’ komen te liggen, oftewel opgeslagen worden in de administratie. Maar dan wil het nog wel eens voorkomen dat bij een aanhouding blijkt dat er verband bestaat tussen de modus operandi, de werkwijze van een verdachte, en een serie inbraken. Dan worden er in één keer tientallen woninginbraken opgelost. In dat geval ontvangt u hiervan bericht.

Slachtofferhulp
Woninginbraak veroorzaakt vaak psychische schade bij slachtoffers. Het bureau Slachtofferhulp geeft emotionele ondersteuning. Ook begeleiden zij slachtoffers bij een bezoek aan politie, justitie, advocaat, rechtbank of arts. Het bureau zorgt verder voor informatie over het invullen van papieren en advies over bijvoorbeeld schadevergoeding. De hulp van Slachtofferhulp is gratis. Meer informatie vindt u op de website, www.slachtofferhulp.nl

Betrapt u een dief?
Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig. Neem geen risico’s! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is. Zo kan de politie uw melding goed oppakken.

Aanvullende preventietips

  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Kijk op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen® voor advies. www.politiekeurmerk.nl 
  • Doe uw voor- en achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers uw deur niet met een stukje plastic openmaken. Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkomt u dat een inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan bedienen.
  • Zorg dat inbrekers zich niet bij uw huis kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal ze weg. Plaats buitenlampen.
  • Laat geen ladders in de tuin liggen. En ook geen andere dingen die een inbreker als opstapje kan gebruiken.
  • Hang geen adres aan uw sleutelbos. Want als u een sleutelbos met uw adres verliest, kan iedereen uw huis in.
  • Leg uw huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis. Bijvoor­beeld onder een bloempot. Inbrekers kunnen gemakkelijk bedenken waar u uw sleutel verstopt.
  • Zorg dat vanaf buiten niemand kan zien dat er in huis geld, sieraden of andere dure spullen liggen. Leg ze het liefst in een kluis.
  • Heeft u waardevolle spullen in huis of woont u afgelegen? Denk dan eens aan een alarmsysteem of een kluis.
  • Komt u een paar dagen, of langer, niet thuis? Vraag dan uw buren, familie of vrienden om de post op te ruimen. Zorg dat uw huis er uitziet alsof er iemand thuis is. Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.
  • Zeg niet op uw voicemail dat u niet thuis bent. En schrijf niet op Face­book of andere sociale media dat u met vakantie bent.

Uw wijkagent
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw wijkagent voor de gemeente Littenseradiel is dat Trinus Hoekstra. De gegevens van uw wijkagent staan op www.politie.nl. Door in het menu Mijn buurt uw postcode in te toetsen, vindt u de naam van uw wijkagent en het dichtstbijzijnde politiebureau. Als elke seconde telt, kunt u 112 bellen, maar als het ook zonder zwaailicht kan, belt u 0900-8844 (lokaal tarief).